Cara Menurunkan Tekanan Darah Tinggi

Penyakit darah tinggi atau Hypertension adalah penyakit yang sangat biasa dihadapi oleh masyarakat kita hari ini.

Menurut kajian, 32 peratus penduduk Malaysia mempunyai masalah darah tinggi dan 37 peratus adalah dalam peringkat awal penyakit darah tinggi (pre-hypertension).

Menurut Panduan Praktis Klinikal (CPG) yang dikeluarkan oleh KKM, darah tinggi adalah keadaan dimana tekanan darah sistolik melebihi 140mmHg dan tekanan darah diastolik melebihi 90mmHg dengan mengambil bacaan sekurang-kurangnya dua kali dalam dua lawatan oleh doktor.

Bagi pesakit yang mengidap masalah darah tinggi , doktor akan memberikan preskripsi ubat-uabat untuk mengawal tekanan darah tinggi.

Pesakit sebenarnya boleh mengawal darah tinggi dengan mengubah cara hidup dengan senaman dan makanan yang betul setiap hari.

Terdapat kajian yang dijalan kan oleh National Institute of Health, USA pada tahun 1997 yang menunjukkan pengawalan darah tinggi boleh dilakukan dengan makan makanan.

Kajian ini dipanggil ‘DASH’ diet yang bermaksud “Dietary Approach to Stop Hypertension” yang bermaksud pendekatan pemakanan untuk mengawal darah tinggi.

Hasil kajian ini mendapati tekanan darah dapat diturunkan dengan baik seakan-akan makan ubat darah tinggi.

Hasilnya akan mula dilihat selepas dua minggu mengamalkan pemakanan dengan cara ini dan kesannya sehingga lapan minggu tanpa mengira jantina, kaum atau tekanan darah asal.

Pemakanan dengan kaedah DASH ini memberikan serat yang tinggi, zat kalsium, magnesium dan potassium yang terbukti dengan kajian lain membantu menurunkan tekanan darah. Ia juga rendah dengan lemak tepu dan lemak ‘trans’.

Kaedah DASH ialah dengan makan 8 ke 10 hidangan buah-buahan seperti epal, oren, pear dan sebagainya yang digabungkan dengan makan sayuran-sayuran seperti seleri, kobis bunga, brokoli, kacang buncis, salad, asparagus, kobis dan sebagainya.

Pada tahun 2000 kajian lanjut pemakanan dengan kaedah DASH ini dibuat dengan mengkaji samada mengurangkan garam dalam makanan dapat menurunkan tekanan darah dengan lebih baik lagi.

Hasil kajian mendapati garam berlebihan dalam makanan menyebabkan peningkatan tekanan darah kerana air disimpan oleh buah pinggang yang menyebabkan peningkatan jisim  air dalam badan yang meningkatkan tekanan darah.

Garam juga menyebabkan saluran darah kecil mengecut yang meningkat tekanan darah. Dalam kajian ini mendapati mengawal jumlah garam dalam makanan akan lebih menurunkan tekanan darah berbanding dengan kajian sebelumnya..

Bagi memberikan keberkesanan secara menyeluruh, mereka yang ada masalah darah tinggi boleh amalkan tips-tip di bawah 

1. Berhenti Pengambilan Gula Dalam Minuman

Menurut Dr Norman Norawi, gula ada racun utama bagi semua manusia tak kira sama ada yang ada kencing manis atau pun tidak.
Oleh itu, perkara utama dalam mengatasi kencing manis adalah semua pesakit kencing manis hendaklah berhenti terus dari pengambilan gula putih. 
 .
.

2. Jika ingin rasa manis, gantikan gula dengan pemanis  semulajadi

Antara pemanis semula jadi yang lebih sihat bagu menggantikan gula adalah madu, gula palma, sirap maple, dan stevia.

Walaupun pemanis ini dikatakan lebih sihat berbanding gula putih, namun pengambilannya masih perlu dihadkan.

.

3. Amalkan sayur yang banyak dalam makanan seharian

Bila bercerita tentang sayuran hijau, salad dan ulam adalah yang pertama muncul difikiran. Tetapi tidak salah untuk anda mencuba sayuran yang lain seperti kailan atau bayam.

Kedua-duanya bagus untuk kesihatan, enak dan rendah karbohidrat. Selain dimakan segar, sayur-sayur ini boleh dimasak atau dipanggang.

Sayuran ini mampu menambahkan warna, rasa, dan tekstur pada hidangan.

Pilihlah sayuran yang enak serta rendah karbohidrat seperti cendawan, bawang, terung, tomato, kubis brussel dan labu yang rendah karbohidrat seperti timun jepun.

 

4. Minum jus sayur & buah bersama patinya tanpa gula

Air kosong atau air masak itu bagus untuk anda, tetapi ia akan lebih menarik jika air tersebut mempunyai elemen buah-buahan dan sayuran.

Potong lemon atau timun dan masukkan ke dalam minuman, atau pun masukkan kiub ais yang berperisa ke dalam minuman anda.

Jika anda suka minum teh ais, anda boleh masukkan lemon atau  batang kulit kayu manis ke dalam teh anda. Bukan sekadar rendah karbohidrat, minuman ini juga mampu membantu anda untuk kekal kenyang dan tidak sentiasa kelaparan.

5. Amalkan Lemak Sihat & Elakkan Lemak Trans

Lemak trans (trans fat) merupakan antara faktor utama yang menyebabkan peningkatan kolesterol dalam darah dan seterusnya menyebabkan saluran darah tersumbat sehinggang mengakibatkan peningkatan tekanan darah.

Ianya juga meningkatkan serangan jantung yang akhirnya boleh menyebab kematian.

Lemak yang bagus untuk diamalkan boleh didapati daripada minyak zaitun, buah avokado dan lemak ikan. 

Pesakit tekanan darah tinggi juga kena kurangkan makan protein haiwan dari sumber daging merah (lembu, kambing) dan seafood (udang, ketam, sotong). 

Pengambilan protein haiwan yang berlebihan akan membebankan organ dalaman badan untuk bekerja dan mengepam darah.

.

6. Amalkan teh herba Triple-T untuk dapatkan khasiat herba terpilih 

 
 
TRIPLE-T merupakan satu-satunya teh herba yang di formulasikan daripada herba-herba tempatan yang mana telah menjalani kajian saintifik selama 7 tahun dan hasil kajiannya diiktiraf pada peringkat antarabangsa!
Pengasas produk ini ialah Dr Azlan, seorang yang pakar dalam bidang toksikologi. 
Triple-T mengandungi gabungan herba terpilih iaitu O.stamineus, F. deltoidea dan C.sinensis.
Setiap daripada bahan yang digunakan dalam Triple-T mempunyai fungsi dan kebaikkannya tersendiri. 
.
Secara asasnya, Triple-T adalah teh herba 3 tindakan (Triple Action Tea) 
  • Membantu Mencuci Organ – Cellular Detox
  • Membantu Memulihkan Sel Hati & Buah Pinggang
  • Membantu Menghapuskan Sel Lemak Merbahaya.

Triple-T telah melalui kajian saintifik R&D oleh pakar toksikologi dan terapi makanan  Dato’ Asst. Prof. Dr. Norazlanshah lebih 7 tahun.  

Ia terbukti berkesan secara saintifik dan tidak toksik kepada badan

  • Triple-T juga kaya antioksidan & 100% herba semulajadi.
  • Triple-T sangat-sangat disarankan untuk mereka yang mempunyai kerosakan hati dan buah pinggang sertamereka yang mempunyai berat badan berlebihan.
  • Triple-T juga sesuai diamalkan sebagai minuman kesihatan.

Berikut kami paparkan beberapa pengalaman pesakit tekanan darah tinggi yang telah mengamalkan Triple-T Dr Azlan ini dan tips-tips di atas.

Semua testimoni yang dipaparkan di atas ini adalah real, bukannya rekaan semata-mata.

Keberkesanan formula Dr Azlan ini telah dibuktikan secara saintifik, bukan hanya sekadar testimoni.

Namun begitu, kesannya sudah semestinya berbeza-beza bagi setiap individu.

Berapa anda sanggup labur untuk kesihatan anda?

RM1k? rm10k? rm100k?

Sebenarnya nilai kesihatan anda tak ternilai.

Jika sakit, maka lumpuhnya kudrat kita untuk menyara keluarga dan terputus segala mata pencarian.

Bila diserang penyakit. bukan hanya kita sahaja yang susah, malah kita juga secara tak langsung telah menyusahkan anak-anak dan pasangan kita.

Nak ke anda menjadi beban kepada orang lain?

Adakah anda suka melihat orang lain bersedih dan bersusah payah kerana kedegilan anda untuk mencuba formula yang terbukti berkesan ini?

Berikut merupakan pelaburan untuk kesihatan  & kebahagian anda serta keluarga anda.

Seperti yang tertera pada gambar di atas, harga pasaran bagi satu kotak TRIPLE-T ini adalah RM180 + RM10 Kos penghantaran = RM190.

Ya, pelaburan anda untuk kesihatan anda dan kesejahteraan keluarga anda hanya RM190 sebulan. Bagi kami, ianya sudah cukup murah.

Apalah sangat RM190 ni kalau nak dibandingkan dengan kesakitan & kesusahan yang anda alami sekarang ni.

 

Anda rasa mahal?

OK kami nak bagitau anda ni, jika anda seorang pesakit darah tinggi, anda sebenarnya berpotensi besar untuk mengalami masalah strok, sakit jantung, kencing manis, kegagalan buah pinggang da kematian!

Darah tinggi merupakan PEMBUNUH SENYAP bagi anda!

.
.

Seperti yang anda lihat, salah satu komplikasi tekanan darah tinggi adalah kegagalan buah pinggang. Anda nak tau berapa kos rawatan dialisis ?

Mari kami tunjukkan

Tu diaaa, RM2000 sebulan!

Inilah harga yang perlu anda bayar kalau tak ambil tindakan segera hari ini. Kalau nak bandingkan dengan Triple-T ni just RM190 apa lah sangat kan?

Ragu-ragu dengan tahap keselataman Triple T?

Untuk makluman anda, Triple-T telah berada di pasaran sejak tahun 2014 lagi.

Pada tahun 2015 Triple-T telah lulus saringan pertama oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) untuk berada di bawah kategori produk semulajadi dalam kategori tradisional.

Fasa awal pengkelasan produk Triple T

Dua tahun kemudian pula, yakni pada tahun awal tahun 2017, Triple-T telah lulus ujian terakhir untuk mendapat nombor pendaftaran daripada KKM.

Selain mempunyai nombor pendaftaran KKM, Triple-T juga telah berdaftar dengan NPRA (National Pharmaceutical Regulatory Agency) dan mempunyai pelekat hologram khas dari KKM.

No. pendaftaran KKM Produk Triple-T di website NPRA

Anda juga boleh mengesahkannya di website NPRA berikut. Gunakan carian keyword “Triple-T”. http://npra.moh.gov.my/

Surat permohonan sijil KKM

 

Pelekat hologram dari KKM

Sepanjang tempoh 3 tahun ini, produk Triple-T telah diberikan pemantauan yang begitu ketat di bawah di bawah seliaan KKM.

Nampak tak, bukan senang KKM nak luluskan produk kesihatan di bawah kategori herba ni, setelah 3 tahun barulah KKM berpuas hati dan memberikan kelulusan nombor pendaftaran MAL, pelekat hologram dan pendaftaran di website NPRA.

Jadi ini bermakna :

  • Triple-T adalah SELAMAT untuk diminum semua peringkat umur.
  • Triple-T telah MEMENUHI & LULUS SEMUA ujian yang ditetapkan oleh pihak KKM.
  • Triple-T BERDAFTAR dengan KKM dengan no MAL1612004TC.

So macam mana, still was-was nak cuba?
Masih kata yang formula ni tak berkesan & tak berbaloi?

Terpulang pada anda,

kalau anda rasa KESIHATAN ANDA tidak penting, TOLONG JANGAN BELI!

Kepada yang pentingkan kesihatan & ingin menikmati rasa sihat seperti orang lain klik di sini segera

Jika ragu-ragu, ami sajikan lagi testimoni pengguna Triple-T buat anda

 

Tunggu apa lagi, dapatkan Triple-T sekarang juga!

Ops,  Tunggu Sekejap.

 

Memandangkan anda mempercayai formula Dr Azlan ni, kami ada tawaran hebat kalau anda buat tempahan hari ini.

Jika anda bertindak untuk buat tempahan sekarang, kami ada  tawaran hebat buat anda.

Tawaran ini akan tamat pada BILA-BILA MASA SAHAJA.

  • 4 kotak tahan sehingga 4 bulan penggunaan (112 hari)
  • RM360 / 112 hari = Anda hanya berbelanja RM3.20/hari sahaja untuk minuman kesihatan.
  • Tidakkah Harga Itu Terlalu Murah dan Tak Masuk Akal ?
  • PERCUMA Penghantaran Bernilai RM10
  • Harga asal kesemua di atas adalah (RM180 x 4 kotak) + (RM10 Pos) = RM730!
  • Tapi anda bayar RM360 sahaja!   Anda jimat sebanyak RM370, diskaun sehingga 50%.

Jika anda tak berminat dengan tawaran di atas , boleh pilik pakej lain di bawah

Pakej A
Total 4 Kotak
RM360
Pos Percuma
 Jimat Sebanyak RM370

 

Pakej B
Total 2 Kotak
RM200
Pos Percuma
Jimat Sebanyak RM170
Pakej C
Total 1 Kotak
RM140
Pos RM10
Jimat RM50

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Top