Tanda Tanda Darah Tinggi & Cara Atasinya

Darah Tinggi Pembunuh Senyap

Bagaikan api dalam sekam, begitulah perumpamaan paling tepat digunakan untuk penyakit darah tinggi kerana memudaratkan pesakit tanpa disedari penghidapnya seperti sakit jantung, strok dan kegagalan buah pinggang, apatah lagi  bagi individu yang tidak menjalani kehidupan yang sihat.

Di Malaysia, 33% daripada mereka yang berusia lebih 30 tahun yang di soal selidik menghidap hipertensi atau tekanan darah tinggi, yang mana daripada kumpulan itu, hanya 23 peratus diberikan preskripsi ubat untuk menangani masalah berkenaan tetapi hanya enam peratus daripada pesakit (yang mengambil ubat) dapat mengawal tekanan darah mereka.

Statistik Mengenai Darah Tinggi

Mengikut Persatuan Hipertensi Malaysia pada 2008, sebanyak 80 peratus daripada seramai 2.8 juta rakyat Malaysia tidak sedar mereka menghidap darah tinggi. 

Kini setelah 10 tahun berlalu, statistik tersebut bukan semakin menurun, sebaliknya semakin ramai menghidap penyakit ini dan ianya amat membimbangkan.

Statistik terkini pada tahun 2018 menunjukkan a 5.8 juta daripada rakyat Malaysia menghidap penyakit darah tinggi!Ramai Tidak Sedar Ada Darah tinggi

Pengidap darah tinggi kebanyakkannya tidak mengalami sebarang gejala. 

Salah satu sebab mengapa penyakit darah tinggi `diabaikan’ ialah kerana ia langsung tidak menunjukkan sebarang gejala `menakutkan’ yang dapat dilihat dengan mata kasar.

Pada masa yang sama, ia juga mengambil masa bertahun-tahun untuk meninggalkan kesan kepada penghidapnya.

Justeru, tidak hairanlah jika kita `kurang berminat’ untuk mempedulikan bacaan tekanan darah setiap kali menjalani pemeriksaan doktor. Malah, rata-rata juga beranggapan bahawa darah tinggi atau dalam istilah perubatannya, hipertensi ini bukanlah satu ancaman kepada kesihatan.

Berikut kami berikan beberapa simptom yang mungkin berkait rapat dengan masalah darah tinggi. Simptom-simptom ini mungkin tidak tepat 100% , namun ianya berguna sebagai langkah awal dan merawat dan mencegah masalah darah tinggi.

1. Sakit kepala.Salah satu tanda yang jelas adalah sakit kepala. Apabila darah dalam saraf bergerak terlalu laju, ia akan menyebabkan anda sakit kepala. 

Kadang-kadang seseorang itu hanya mengalami gejala yang tidak spesifik seperti sakit kepala atau pening kepala. Sakit kepala boleh berlaku dalam kes tekanan darah tinggi.

Selalunya ianya berlaku di waktu pagi, bahagian belakang kepala dan rasa berdenyut (bergantung kepada tahap keterukan tekanan darah tinggi)

2. Hidung berdarah.Tekanan darah yang tinggi yang serius akan membuatkan hidung anda berdarah secara tiba-tiba.

3. MuntahSistem penghadaman yang tidak betul akan membuatkan anda merasa loya dan muntah. Tetapi tanda ini juga sering dikaitkan dengan tekanan darah yang tinggi ia melibatkan saraf dalam badan anda.

4. Sesak Nafas Saluran darah pada paru-paru akan terjejas sekiranya anda mengalami darah tinggi dan membuatkan anda sesak nafas.

5. KebasSekiranya darah dalam saraf anda tidak bergerak atau tersumbat anda akan kerap merasa kebas pada kaki dan tangan.

6. Pandangan KaburKesan daripada sakit kepala yang kerap akibat darah tinggi boleh mengakibatkan penglihatan anda menjadi kabur. Adakah anda pernah melalui tanda-tanda seperti berikut?

Cara Menurunkan Tekanan Darah Tinggi 

Menurut Dr Azlan, perubahan gaya hidup memberi impak besar kepada kemerosotan tahap kesihatan manusia. Fakta paling nyata memperlihatkan penduduk negara Malaysia menduduki tangga pertama bagi masalah kegemukan di dunia.

Mereka juga berisiko menghidap penyakit tiga serangkai seperti sakit kencing manis, buah pinggang, dan tekanan darah tinggi. Umum mengetahui herba adalah tumbuhan yang mengandungi pelbagai khasiat dari aspek perubatan.Ketahui cara menurunkan tekanan darah tinggi dengan betul untuk kesejahteraan hidup anda..
Bagi merawat masalah darah tinggi anda ini, Dr Azlan dan beberapa penyelidik lain telah menjalankan kajian selama 7 tahun bagi mencari formula terbaik merawat masalah anda itu. 7 tahun?

Ya, 7 tahun, bukannya 7 bulan, atau 7 minggu , apatah lagi 7 hari!

Berikut kami paparkan maklum balas beberapa pesakit darah tinggi yang telah mendapat reaksi positif selepas menggunakan formula Dr Azlan ini.

Apa itu Triple-T?

TRIPLE-T merupakan satu-satunya teh herba yg di formulasikan dari herba-herba tempatan yang mana telah menjalani kajian saintifik selama 7 tahun.
Pengasas produk ini ialah Dr Azlan, yang merupakan seorang pakar toksikologi..
Triple-T mengandungi gabungan herba terpilih iaitu O.stamineus, F. deltoidea dan C.sinensisSetiap daripada bahan yang digunakan dalam Triple-T mempunyai fungsi dan kebaikkannya tersendiri.
Berikut kami paparkan beberapa testimoni pengguna teh herba hasil formulasi Dr Azlan ini

Semua testimoni yang dipaparkan di atas ini adalah real, bukannya rekaan semata-mata.

Namun begitu, kesannya sudah semestinya berbeza-beza bagi setiap individu.

Untuk info lanjut mengenai produk ini boleh ke klik gambar di bawah

3 comments on “Tanda Tanda Darah Tinggi & Cara Atasinya
  1. Rekimin Bin Andalongau says:

    Saya sudah oder,berapa lama baru sampai,tq.

  2. Rekimin Bin Andalongau says:

    Taman Pertanian Sabah,wdt no28,89909 Tenom Sabah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Top